Poradniki

Wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać!

  1. Czym są: perfumy, woda perfumowana, woda toaletowa, woda kolońska?
    Perfumy:
    15-40 % olejków zapachowych rozpuszczonych w 90-96 % alkoholu
    Woda perfumowana:
    8-15 % stężenia olejków w 90 % alkoholu
    Woda toaletowa:
    4-10 % olejków rozcieńczonych w 60-85% alkoholu
    Woda kolońska:
    3-5 % zawartości olejków w 70-80 % alkoholu.
  2. Jak dobierać dla siebie perfumy?
    Przede wszystkim według własnego gustu, nie sugerując się opinią innych. Do perfumerii wybrać się rano, kiedy zmysł węchu jest wypoczęty. Aplikuj perfumy na przegub dłoni, a następnie odczekaj chwilę aż ulotni się alkohol i wtedy poczujesz prawdziwy zapach. Zapach zazwyczaj zmienia się z biegiem czasu, więc warto dokładnie sprawdzić wszystkie jego fazy rozwijania się na skórze. Nie warto testować więcej niż 3 rodzaje perfum, bo i tak nasze zmęczone zmysły błędnie odczytają kolejne zapachy. Najlepiej skupić się na jednym wybranym zapachu, a decyzje o ewentualnym zakupie nie podejmować od razu pochopnie.
  3. Czy to prawda, że te same perfumy inaczej pachną na różnych osobach?
    Tak jest to prawda. Każdy człowiek ma swój własny specyficzny zapach. Na każdej skórze te same perfumy będą pachnieć inaczej.
  4. Czy perfumy mogą poprawić nasz nastrój?
    Tak, odpowiednio dobrane perfumy mają wpływ na nasze samopoczucie. Kiedy jest ciepło wybieramy perfumy orzeźwiające, pobudzające, bądź chłodne i stonowane. Na mroźne dni i brzydką pogodę wybieramy perfumy, ciepłe i otulające, przypominające nam cieplejsze słoneczne dni i zapach kwiatów, zielonych drzew i tętniącej życiem przyrody.
  5. Czy perfumy mają działanie przyciągające, pobudzające i erotyczne?
    Perfumy od wielu lat były uważane za magiczne krople miłości, o działaniu niczym afrodyzjak. Dzięki nim możemy odkryć dla innych osób swój charakter, wdzięk i temperament. Dzięki dobrze dobranym perfumom potrafimy zwrócić na siebie uwagę przechodzącej obok osoby. Czasami krótka wymiana spojrzeń wystarczy do zawarcia nowej znajomości.
  6. Jak poprawnie używać perfum?
    Perfumujemy przede wszystkim ciało w miejscach ciepłych  np. przeguby dłoni, zgięcia łokci, klatka piersiowa, kark. Najważniejszą zasadą jest pamiętanie o umiarze. Nie ma nic gorszego niż męczący nas i otoczenie zbyt intensywny zapach. Gdy używamy mocnych perfum dobrym sposobem jest rozpylić je w powietrzu, a następnie przejść przez unoszącą się w powietrzu „chmurkę zapachu”. Można oczywiście zastosować tradycyjny sposób aplikacji na ciało w małej ilości. Rodzaj perfum dostosuj do okazji. W ciągu dnia użyj zapachu delikatniejszego niż wieczorem. Nigdy nie stosujmy kilku zapachów jednocześnie. Nie powinno się rozcierać perfum na skórze, ponieważ może to spowodować podrażnienia naskórka. Można perfumować ubrania, ale pamiętajmy żeby robić to od środka i nie na każdym materiale. Perfumy zawierają alkohol i inne składniki, które mogą spowodować odbarwienia materiału. 

Składniki występujące w perfumach i nazewnictwo

Nuty zapachowe

Linia głowy - substancje ulotne, które najszybciej odparowują i znikają. Jest to pierwszy zapach jaki się czuje, gdy ulotni się alkohol.Jest to zapach najbardziej świeży i lekki, którego zadaniem jest zachęcić nas do kupna wybranych perfum.

Linia serca - środek zapachu, czyli substancje średnio lotne. Ta nuta skomponowana jest zazwyczaj z woni kwiatowo-owocowych i łączy się z istniejącą jeszcze słabą Linią głowy.

Linia podstawy - to baza zapachu, w skład którego wchodzą utrwalacze, wonie drzew, korzenne przyprawy, ekstrakty żywic drzew orientalnych (tony leśne), piżmo, ambra, wanilia. Sprawiają, że po rozwinięciu bukietu aromatów perfumy długo się utrzymują.

Składniki

Ambra przez długi czas nazywana „Czarnym morskim złotem” . Substancja z kaszalota, posiada balsamiczną woń podobną do piżma.Pełni rolę utrwalacza zapachu

Anyż olejek anyżowy jest środkiem smakowym i aromatycznym wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym

Benzoin balsamowa żywica z tropikalnego Styrax’owego drzewa

Bób tonka owoce drzewa występującego w Brazylii i Gujanie.Zapach podobny do rumu, ciepły i słodki

Bergamotka drzewo cytrusowe należy do podgatunku pomarańczy; uprawiane w krajach śródziemnomorskich i na Kaukazie. Ze skórki owoców otrzymuje się aromatyczny olejek stosowany w przemyśle perfumeryjnym

Bułgarska róża kwiat występujący w Bułgarii.Rośnie na wysokich górskich zboczach

Cedr olejek otrzymywany z drzewa cedrowego jest jednym z podstawowych składników wykorzystwanych w przemyśle perfumeryjnym. Drzewno - balsamiczny zapach

Cybet substancja pochodzenia zwierzęcego, będąca wydzieliną gruczołów cywety, dzikiego cętkowanego kota z Etiopii. Pachnie ciężko i zmysłowo. Absolut z cybetu służy do utrwalania zapachów. Nadaje mu ciepłą, zmysłową woń

Dębowy mech rośnie na Półwyspie Bałkańskim, spotyka się go również we Francji i w Maroko. Zbierany jest zimą i wczesną wiosną z drzew rosnących na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Jest dodatkiem do zapachów szyprowych

Eukaliptus wiecznie zielone drzewa i krzewy. Rośnie w Australii i na Tasmanii, nieliczne gat. na Nowej Gwinei, Timorze i Filipinach. Z liści i gałązek otrzymuje się olejki eteryczne używane w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, farmaceutycznym

Fiołek rośnie na południu Francji i we Włoszech. Do rodziny fiołków należy ponad 800 roślin. Do produkcji zapachów używane są liście fiołka. Kwiaty mają bogaty, słodki kwiatowy zapach, natomiast liście mają ziołowy zapach z nutami ziemi

Galbanum żywica z krzewu Feruli galbaniflui rosnącego w Iranie

Gardenia biały kwiat o silnym słodkim zapachu

Geranium rośnie w Maroku, na południu Francji i Chinach. Ma podobny zapach do wody różanej, świeży kwiatowo-zielony

Hiacynt pięknie pachnące kwiaty, symbol wiosny. W perfumach dodaje słodkości isiły zapachu

Irys pochodzi z Toskanii, gdzie pola irysów rozciągają się w dolinie rzeki Arno. Wykorzystuje się jego kłącza, a nie kwiaty.Absolut z irysa jest najdroższą substancją zapachową na świecie. Kłącza irysa florenckiego dają subtelną pudrowo-kremową nutę

Jaśmin krzew lub pnącze o dużych, białych, żółtych lub różowych kwiatach. Uprawia się go w Grasse we Francji na potrzeby Guerlaina i Chanel, Egipcie, Indiach, Turcji, Maroku i Hiszpanii.Wyciągi jaśminowe są bardzo drogie.Do destylacji wykorzystuje się jego kwiaty

Jałowiec rośnie w górach obszarów tropikalnych, jak i na terenach zimnych. Występuje na półkuli północnej.W perfumach zazwyczaj wykorzystuje się owoce jałowca. Dodają przyjemny aromatyczny zapach

Kardamon to roślina podobna do imbiru. Występuje w stanie dzikim na Pólwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji. Po szafranie jest najdroższą rośliną korzenną świata. Nadaje perfumom nuty owocowo-korzenne

Kolendra pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, dodaje w perfumach korzenny zapach

Kadzidło aromatyczne żywice, pozyskiwane z niektórych gatunków kadzidłowca, Kadzidłowiec występuje jako krzew lub niskie drzewo, głównie w Etiopii i na Półwyspie Arabskim, dodaje korzenno-palony aromat

Konwalia występuje w 3 odmianach.Intensywny, świeży zapach białych kwiatów, często jest używany w perfumach

Lawenda występuje na obszarze śródziemnomorskim od Wysp Kanaryjskich po Indie. Obejmuje ok. 30 gatunków.Z jej suchych kwiatów wytwarza się olejek lawendowy

Magnolia obejmuje ok. 215 gatunków zaliczanych do 10 rodzajów. W stanie dzikim występują one w strefie zwrotnikowej i podzwrotnikowej. W perfumach daję słodki i mocny aromat. Często łączona razem z różą, jaśminem, neroli, ylang-ylan

Mandarynka jak wszystkie cytrusy wnosi do zapachu orzeźwienie a dodatkowo również słodkie nuty

Mango wnosi do zapachu aromatyczne, świeże, owocowe i piżmowe nuty zapachowe

Mimoza roślina, której kwiaty zbudowane są z samych pręcików. Dodaje słodki i chłodny aromat

Mięta jej zadaniem w perfumach jest orzeźwienie i schłodzenie

Mirra jeden z najstarszych zapachów na świecie. Żywica krzewu Cammiphora myrrha. Wonna substancja balsamiczna, zapach podobny do leśnego runa

Narcyz występuje w ok. 25 gatunkach, w krajach śródziemnomorskich i w Azji. Bardzo często wykorzystywany w kwiatowych zapachach perfum. Słodki, korzenno-kwiatowy zapach

Neroli olejek z kwiatów gorzkiej pomarańczy ma niezwykle relaksujący i łagodzący aromat. Występuje w większości kwiatowych perfumach

Osmanthus olejek z kwiatów drzewa Osmanthus. Egzotyczno-ciepła, kwiatowa baza zapachu, z cierpkimi nutami

Paczula pokrzywa amerykańska, bylina lub krzew. Rośnie np. na Filipinach, w Indonezji i w Chinach. Wykorzystuje się jej łodygi i liście. Ma słodki, ziołowo-ziemnym zapachu, który z upływem czasu rozwija się

Pieprz olejek z owoców czarnego pieprzu. Występuje w Indiach, Chinach i Azji Południowej. Dodaje ostrości i wyostrza głębie i świeżość zapachu

Piżmo substancja otrzymywana z wydzieliny gruczołów piżmowca, stosowane w perfumerii jako składnik kompozycji zapachowych i utrwalacz zapachu

Róża stulistna najbardziej ceniona z wszystkich róży. Ma wyjątkowy aromat i występuje tylko w nielicznych perfumach ze względu na bardzo wysoką cenę

Sandałowe drzewo występuje w południowo-wschodnich Indiach. Występuje niemal w każdym zapachu. Ma słodką, żywiczno-balsamową , piżmową nutę

Tuberoza roślina pochodząca z Meksyku. Intensywny, kobiecy, słodkawy zapach

Wanilia rośnie na Madagaskarze, Komorach i Réunion. Wprowadza do zapachów balsamiczną nutę ciepła i słodką

Wetiwer korzeń trawy rosnącej w Indonezji, Chinach, na Haiti, w Brazylii, Anglii. Zapach korzenny o żywicznych i pudrowych akcentach

Ylang-Ylang to egzotyczny kwiat z Madagaskaru i Filipin. Kwitnący przez cały rok. Własne plantacje kwiatu kwiatów ma Guerlain na wyspie Mayotte. Olejek ylan-ylang jest obecnie jednym z ważniejszych surowców przemysłu perfumeryjnego

Źródło: Emilie Trepková, František Vonášek, „Vůně a parfémy”, MAXDORF 1997).

Dostawa:
Płatność:
Certyfikat: