Słownik perfum

1. Nuty zapachowe

Linia głowy
- substancje ulotne, które najszybciej odparowują i znikają. Jest to pierwszy zapach jaki się czuje, gdy ulotni się alkohol.Jest to zapach najbardziej świeży i lekki, którego zadaniem jest zachęcić nas do kupna wybranych perfum.  


Linia serca
- środek zapachu, czyli substancje średnio lotne.Ta nuta skomponowana jest zazwyczaj z woni kwiatowo-owocowych i łączy się z istniejącą jeszcze słabą Linią głowy.

 

Linia podstawy - to baza zapachu, w skład którego wchodzą utrwalacze, wonie drzew, korzenne przyprawy, ekstrakty żywic drzew orientalnych (tony leśne), piżmo, ambra, wanilia. Sprawiają, że po rozwinięciu bukietu aromatów perfumy długo się utrzymują


2. Składniki, które odnajdziemy w perfumach  


Ambra
- przez długi czas nazywana „Czarnym morskim złotem”

Substancja z kaszalota, posiada balsamiczną woń podobną do piżma.Pełni rolę utrwalacza zapachu.

 

Anyż  - olejek anyżowy jest środkiem smakowym i aromatycznym wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym.


Benzoin – balsamowa żywica z tropikalnego Styrax’owego drzewa 


Bób tonka
- owoce drzewa występującego w Brazylii i Gujanie.Zapach podobny do rumu, ciepły i słodki.

 

Bergamotka - drzewo cytrusowe należy do podgatunku pomarańczy; uprawiane w krajach śródziemnomorskich i na Kaukazie.Ze skórki owoców otrzymuje się aromatyczny olejek stosowany w przemyśle perfumeryjnym.

 

Bułgarska róża – kwiat występujący w Bułgarii.Rośnie na wysokich górskich zboczach.

 

Cedr -  olejek otrzymywany z drzewa cedrowego jest jednym z podstawowych składników wykorzystwanych w przemyśle perfumeryjnym.Drzewno - balsamiczny zapach.

 

Cybet - substancja pochodzenia zwierzęcego, będąca wydzieliną gruczołów cywety, dzikiego cętkowanego kota z Etiopii. Pachnie ciężko i zmysłowo.Absolut z cybetu służy do utrwalania zapachów. Nadaje mu ciepłą, zmysłową woń.

 

Dębowy mech - rośnie na Półwyspie Bałkańskim, spotyka się go również we Francji i w Maroko. Zbierany jest zimą i wczesną wiosną z drzew rosnących na wybrzeżu Morza Śródziemnego.Jest dodatkiem do zapachów szyprowych.


Eukaliptus - wiecznie zielone drzewa i krzewy.Rośnie w Australii i na Tasmanii, nieliczne gat. na Nowej Gwinei, Timorze i Filipinach.Z liści i gałązek otrzymuje się olejki eteryczne używane w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, farmaceutycznym. Fiołek - rośnie na południu Francji i we Włoszech. Do rodziny fiołków należy ponad 800 roślin. Do produkcji zapachów używane są liście fiołka. Kwiaty mają bogaty, słodki kwiatowy zapach, natomiast liście mają ziołowy zapach z nutami ziemi. 


Galbanum
- żywica z krzewu Feruli galbaniflui rosnącego w Iranie.

 

Gardenia – biały kwiat o silnym słodkim zapachu.

 

Geranium- rośnie w Maroku, na południu Francji i Chinach.Ma podobny zapach do wody różanej,  świeży kwiatowo-zielony.

 

Hiacynt – pięknie pachnące kwiaty, symbol wiosny. W perfumach dodaje słodkości i

siły zapachu

 

Irys - pochodzi z Toskanii, gdzie pola irysów rozciągają się w dolinie rzeki Arno. Wykorzystuje się jego kłącza, a nie kwiaty.Absolut z irysa jest najdroższą substancją zapachową na świecie.Kłącza irysa florenckiego dają subtelną pudrowo-kremową nutę.

 

Jaśmin -  krzew lub pnącze o dużych, białych, żółtych lub różowych kwiatach.Uprawia

się go w Grasse we Francji na potrzeby Guerlaina i Chanel, Egipcie, Indiach, Turcji, Maroku i Hiszpanii.Wyciągi jaśminowe są bardzo drogie.Do destylacji wykorzystuje się jego kwiaty.

 

Jałowiec - rośnie w górach obszarów tropikalnych, jak i na terenach zimnych.Występuje na półkuli północnej.W perfumach zazwyczaj wykorzystuje się owoce jałowca.Dodają przyjemny aromatyczny zapach.

 

Kardamon - to roślina podobna do imbiru. Występuje w stanie dzikim na Pólwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach i Indonezji.Po szafranie jest najdroższą rośliną korzenną świata.Nadaje perfumom nuty owocowo-korzenne

 

Kolendra - Pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego.Dodaje w perfumach korzenny zapach.

 

Kadzidło - aromatyczne żywice, pozyskiwane z niektórych gatunków kadzidłowca. Kadzidłowiec występuje jako krzew lub niskie drzewo, głównie w Etiopii i na Półwyspie Arabskim.Dodaje korzenno-palony aromat.

 

Konwalia - występuje w 3 odmianach.Intensywny, świeży zapach białych kwiatów, często jest używany w perfumach.

 

Lawenda - występuje na obszarze śródziemnomorskim od Wysp Kanaryjskich po Indie. Obejmuje ok. 30 gatunków.Z jej suchych kwiatów wytwarza się olejek lawendowy.

 

Magnolia - Obejmuje ok. 215 gatunków zaliczanych do 10 rodzajów. W stanie dzikim występują one w strefie zwrotnikowej i podzwrotnikowej. W perfumach daję słodki i

mocny aromat.Często łączona razem z różą, jaśminem, neroli, ylang-ylan. 


Mandarynka
  Jak wszystkie cytrusy wnosi do zapachu orzeźwienie a dodatkowo również słodkie nuty.

 

Mango  wnosi do zapachu aromatyczne, świeże , owocowe i piżmowe nuty zapachowe

 

Mimoza - roślina, której kwiaty zbudowane są z samych pręcików. Dodaje słodki i chłodny aromat.

 

Mięta – jej zadaniem w perfumach jest orzeźwienie i schłodzenie.

 

Mirra – jeden z najstarszych zapachów na świecie.Żywica krzewu Cammiphora myrrha.Wonna substancja balsamiczna , zapach podobny do leśnego runa.

 

Narcyz - występuje w ok. 25 gatunkach, w krajach śródziemnomorskich i w Azji.

Bardzo często wykorzystywany w kwiatowych zapachach perfum.Słodki, korzenno-kwiatowy

zapach.

 

Neroli - olejek z kwiatów gorzkiej pomarańczy ma niezwykle relaksujący i łagodzący aromat.

Występuje w większości kwiatowych perfumach.


Osmanthus – olejek z kwiatów drzewa Osmanthus.Egzotyczno-ciepła, kwiatowa baza zapachu, z cierpkimi nutami. 


Paczula
- pokrzywa amerykańska, bylina lub krzew. Rośnie np. na Filipinach, w Indonezji i w Chinach. Wykorzystuje się jej łodygi i liście.Ma słodki, ziołowo-ziemnym zapachu, który

z upływem czasu rozwija się.

 

Pieprz - olejek z owoców czarnego pieprzu Występuje w Indiach, Chinach i Azji Południowej.Dodaje ostrości i wyostrza głębie i świeżość zapachu.


Piżmo - substancja otrzymywana z wydzieliny gruczołów piżmowca, stosowane w perfumerii jako składnik kompozycji zapachowych i utrwalacz zapachu. 


Róża stulistna
– najbardziej ceniona z wszystkich róży.Ma wyjątkowy aromat i występuje tylko w nielicznych perfumach ze względu na bardzo wysoką cenę.

 

Sandałowe drzewo - występuje w południowo-wschodnich Indiach.Występuje niemal w każdym zapachu. Ma słodką, żywiczno-balsamową , piżmową nutę.

 

Tuberoza - roślina pochodząca z Meksyku. Intensywny, kobiecy, słodkawy zapach

 

Wanilia - rośnie na Madagaskarze, Komorach i Réunion.Wprowadza do zapachów balsamiczną nutę ciepła i słodką.

 

Wetiwer - korzeń trawy rosnącej w Indonezji, Chinach, na Haiti, w Brazylii, Anglii. Zapach korzenny o żywicznych i pudrowych akcentach.

 

Ylang-Ylang - to egzotyczny kwiat z Madagaskaru i Filipin.Kwitnący przez cały rok.

Własne plantacje kwiatu kwiatów ma Guerlain na wyspie Mayotte.Olejek ylan-ylang jest obecnie jednym z ważniejszych surowców przemysłu perfumeryjnego.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij